Kendinizi bitkin ve normalden daha yorgun hissediyorsanız, anemi (kansızlık) olma ihtimaliniz vardır. Anemi, vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli alyuvarların yetersiz sayıda olduğu tıbbi bir rahatsızlıktır. Ya vücudunuz yeterli alyuvar üretmiyordur ya da alyuvarları yok ediyordur. Anemiye, farklı bir tıbbi rahatsızlık da yol açıyor olabilir. Teşhis için doktorunuza başvurunuz. Doktorunuzun verdiği ilaçlı tedavinin yanısıra, ek takviyeye ihtiyacınız olabilir. Beslenmenizi değiştirin ve ilaç kullanın.
Beslenmeyi Değiştirme ve Takviye Kullanımı
1Demir tüketiminizi arttırın. Doktorunuzun yönlendirmesiyle demir takviyesi alıyorsanız, zamanla demir seviyenizi yükseltebilirsiniz, ancak aneminiz demir eksikliğinden kaynaklanmıyor da olabilir. Demir takviyesinin bazı yan etkileri vardır; siyah dışkı, mide bozukluğu, mide ekşimesi ve kabızlık. Aneminiz düşük düzeydeyse, doktorunuz sizi sadece demir oranı yüksek besinler önererek tedavi edebilir. Aşağıdaki besinler demir yönünden zengindir:
- Kırmızı et (biftek ve ciğer)
- Tavuk ve hindi eti
- Deniz mahsülleri
- Demir ile zenginleştirilmiş tahıl gevreği ve ekmek
- Bakliyat (bezelye, kırmızı ve yeşil mercimek, fasülye, soya fasülyesi ve nohut)
- Tofu (soya peyniri)
- Kuru meyveler (erik kurusu, kuru üzüm ve kuru şeftali)
- Ispanak ve diğer koyu yapraklı sebzeler
- Erik suyu
- C Vitamini, vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olur. Doktorunuz büyük olasılıkla demir takviyesiyle birlikte tüketmeniz için portakal suyu ya da C vitamini yönünden zengin besinler önerecektir.
2B12 vitamini alın. Aneminizin sebebi vitamin eksikliğiyse, doktorunuzun tavsiyesiyle B12 takviyesi kullanın. Doktorunuz büyük olasılıkla ayda bir defa B12 iğnesi ya da tableti verecektir. Bu, vücudunuzdaki alyuvar seviyesini gözlemlemesine ve tedavinin ne kadar sürmesi gerektiğine karar vermesine yardımcı olacaktır. B12’yi besinlerden de alabilirsiniz. B12 yönünden zengin besinler şunlardır:
- Yumurta
- Süt
- Peynir
- Et
- Balık
- Kabuklu Deniz Mahsülleri
- Tavuk ve hindi eti
- B12 yönünden güçlendirilmiş yiyecekler (soyalı içecekler ve vejetaryan burgerler gibi).
3Daha fazla folik asit alın. Folik asit, vücudunuzun alyuvar üretmek için ihtiyacı olan diğer bir B vitaminidir. Folik eksiliği anemiye sebep olabilir. Doktorunuz tedavinizde folik takviyesi verebilir. Belirtiler orta ve yüksek seviyedeyse, en az 2-3 ay folik iğnesi ya da tableti kullanmanızı önerebilir. Beslenme ile de folik alabilirsiniz. Yüksek seviyede folik asit içeren besinler şunlardır:
- Ekmek, makarna, folik asitle zenginleştirilmiş pirinç
- Ispanak ve diğer koyu yapraklı sebzeler
- Börülce ve fasülye
- Biftek ve ciğer
- Yumurta
- Muz, portakal, portakal suyu ve diğer meyve ve meyve suları
4Alkol tüketiminizi sınırlandırın. Alkol vücudunuzun alyuvar yaratmasını engelleyebilir, defolu alyuvarlar oluşmasına sebep olabilir ve alyuvarlarınızı zamanından önce yok etmeye başlayabilir. Ara sıra alkol kullanımı kalıcı bir zarar vermese de, sürekli tekrarlayan ve aşırı derecedeki alkol tüketimi anemiye sebep olabilir.
- Anemi hastasıysanız, alkol durumunuzu daha da kötüleştireceğinden, alkol tüketiminizi sınırlayın.
- Yeşilay Vakfı; kadınlar için günde en fazla 1 bardak erkekler için ise en fazla 2 bardak alkol tüketimini “kararında” tüketim olarak önermektedir.
RSS